Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Παγκόσμιο Συνέδριο κατά του Εκφοβισμού, Δουβλίνο, 4-6 Ιουνίου 2019

Το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο κατά του Εκφοβισμού στο Δουβλίνο με την παρουσίαση αφίσας με θέμα:

Η έκταση του φαινομένου του εκφοβισμού στα εσπερινά σχολεία της Αχαϊας και καλές πρακτικές εναντίον του

Οι εκπαιδευτικοί που συνέταξαν την αφίσα κ. Τέγας Χρήστος, Δ/ντής της σχολικής μονάδας, και κα. Δαλαμήτρου Μαρία, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, ανακοίνωσαν πως ένας στους τρεις μαθητές των εσπερινών σχολείων της Αχαϊας έχει δεχτεί κάποιου είδους εκφοβισμό, νούμερο που συμφωνεί με τα στατιστικά της Unesco παγκοσμίως.  Επιπλέον η πλειοψηφία τους (38,3%) δήλωσε ότι έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό μεταξύ 5 και 11 ετών. Το 85% δήλωσε ότι ήταν θύμα εκφοβισμού κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και το 41,7% εκφοβίστηκε περισσότερο από μία φορά. Το συνηθέστερο μέρος όπου ασκείται ο εκφοβισμός είναι στο προαύλιο του σχολείου (58,3%). Οι περισσότεροι από αυτούς (46,7%) δηλώνουν ότι ο εκφοβισμός ήταν ενοχλητικός και τους επηρέασε (36,7%). Τα θύματα, τα οποία είναι κυρίως κορίτσια (60%), λυπούνται τα άτομα που εκφοβίζουν (55%), οι οποίοι είναι κυρίως αγόρια (46,7%). Ο τύπος εκφοβισμού που εντοπίστηκε στα νυχτερινά  σχολεία ήταν κυρίως λεκτικός (55%), ενώ το 78,3% των θυμάτων απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν οι ίδιοι έχουν εκφοβίσει κανέναν. Τα περισσότερα από τα θύματα (91,7%) βοήθησαν κάποιον που είχε εκφοβίσει στο σχολείο, αλλά δεν ενημέρωσε κανέναν για αυτό (36,7%).

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν συνολικά πάνω από εκατό επιστημονικές αφίσες και ομιλίες, ενώ διακεκριμένοι ομιλητές όπως η Anna Maria Corazza Bildt, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Παιδιών, ο Λόρδος Δήμαρχος του Δουβλίνου Nial Ring, και ο πρόεδρος του Dublin City University όπου φιλοξενούνταν και το συνέδριο Brian MacCairth όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη να χαραχθούν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού, με στόχο την ασφαλή, συμπεριληπτική, μη βίαιη και αποτελεσματική μάθηση για κάθε παιδί.

Το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο έχει σχεδιασθεί για το 2021 στην Στοκχόλμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου