Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Σχολική Επιμόρφωση Erasmus+ "Πώς Προλαμβάνουμε τη Σχολική Διαρροή και Σχολική Αποτυχία" στη Μπράγα της Πορτογαλίας

Με θέμα "Πώς Προλαμβάνουμε τη Σχολική Διαρροή και Σχολική Αποτυχία", η ομάδα μας παρακολούθησε μαθήματα σε Επαγγελματικό Σχολείο στη Μπράγκα της Πορτογαλίας από τον εξαιρετικά ενημερωμένο στο πορτογαλικό εκπαιδευτικό σύστημα δάσκαλο Adelino Aguiar.
H ομάδα μας μελέτησε την εκπαίδευση ενηλίκων της Πορτογαλίας, που είναι πάντα επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και 4 μεθοδολογίες που τρέχουν ήδη πιλοτικά στη δική τους χώρα και δείχνουν να επηρεάζουν θετικά τα νούμερα της σχολικής διαρροής (Fenix Methodology, Classroom +, Future Classroom Lab etc).
Εντύπωση προκάλεσε πως στη βαθιά θρησκευόμενη Πορτογαλία, δεν υπάρχει υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών στο σχολείο, αλλά μάθημα "Πολιτικής Παιδείας, Θρησκευτικής Αγωγής και Περιβάλλοντος", που προετοιμάζει, χωρίς κατήχηση, τους μαθητές να γίνουν καλύτεροι πολίτες, είναι προαιρετικό, και μόνο για τέσσερα χρόνια, η δε εκκλησία δεν ασχολείται με το περιεχόμενο σπουδών αυτού του μαθήματος.
Η δική τους "εσπερινή" εκπαίδευση δε μπλέκει μαζί ανήλικους και ενήλικες. Οι διδακτικές ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι 18-22. Τα βιβλία τα αποφασίζει ξεχωριστά το κάθε σχολείο, έπειτα από έρευνα αγοράς σε μεγάλους εγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους που κρατούν τον ανταγωνισμό υψηλό.
Οι Πορτογάλοι δε διαφέρουν από τους Έλληνες. Έχουν μεγάλη ευγένεια ψυχής και εγκαρδιότητα στη φιλοξενία. Στην ομάδα μας προσφέρθηκε μεσημεριανό με αγριόχοιρο Ιβηρικής και codfish Ατλαντικού και "πράσινο" κρασί Πορτογαλίας, καθώς και δώρο αναμνηστικό της αγαστής μας συνύπαρξης για μία εβδομάδα στη χώρα τους. Οι ξεναγήσεις μας στις ιστορικές πόλεις της βόρειας Πορτογαλίας Πόρτο, Γκιμαράες και Βιάνα ντου Καστέλου συμπλήρωσαν ιδανικά το πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο, στα πλαίσια του Erasmus +, μας θέλει όλους τελικά περισσότερο προσηλωμένους στην Ευρώπη.
Στις φωτογραφίες: η ομάδα μας στον ιστορικό σταθμό τρένων Sao Bento του Πόρτο με τα αμέτρητα αζουλέζους (ζωγραφική σε πλακάκια), η ομάδα μας την ώρα της επιμόρφωσης, η ομάδα μας στην πρώτη πρωτεύουσα του Πορτογαλικού έθνους Guimaraes, και όλοι μαζί, με τον οργανισμό Bragamob, στο αποχαιρετιστήριο μεσημεριανό γεύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου